Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 21

«Άνευ ωραρίου»

Συνάδελφοι,

Σημαντικός αριθμός συναδέλφων μας, τόσο από τις Υπηρεσίες της Τράπεζας, όσο και από το Δίκτυο καταστημάτων, έχει χαρακτηριστεί στους αναρτημένους πίνακες προσωπικού των μονάδων, ως «άνευ ωραρίου».

Με τον όρο «άνευ ωραρίου», η Τράπεζα θεωρεί, ότι ο εργαζόμενος μπορεί να εξαιρεθεί από την νομοθεσία για το ωράριο και κατά συνέπεια της αμειβόμενης υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Για να θεωρηθεί πλέον κάποιος εργαζόμενος «άνευ ωραρίου», πρέπει να είναι διευθύνων υπάλληλος της Τράπεζας, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει η υπουργική απόφαση που προβλέπεται από το ν. 4808/2021. Οι διατάξεις όμως της υπουργικής απόφασης αυτής, παραμένουν ασαφείς, ως προς τα κριτήρια που ορίζουν. Για την αποσαφήνιση των κριτηρίων, ο Σύλλογός μας, έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας.

Για να συντρέχει η ιδιότητα του διευθύνοντος υπαλλήλου, απαιτείται καθολική εργοδοτική εξουσία και αυτονομία στη λήψη στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεων, ή έστω σημαντικών εργοδοτικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, βασικό κριτήριο, για τον προσδιορισμό του εργαζομένου ως «άνευ ωραρίου», είναι η σχετική, ρητή αναφορά των παραπάνω στη σύμβαση εργασίας του.

Επειδή έχουμε αντιληφθεί ότι η Τράπεζα χρησιμοποιεί τον όρο καθ’ υπέρβαση, με πολύ διευρυμένα κριτήρια, ξεκαθαρίζουμε ότι από την πλευρά του Συλλόγου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η αναφορά «άνευ ωραρίου» να περιοριστεί στα ανώτερα διοικητικά στελέχη και όχι στο σύνολο των συναδέλφων που ασκούν απλά διοικητικά καθήκοντα όπως οι προϊστάμενοι, υποδιευθυντές και διευθυντές, υπηρεσιών και καταστημάτων.

Αναμένοντας τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Εργασίας, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης                          Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top