Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 29

Απάντηση στην από 15/12/21 ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ

Συνάδελφοι,

Ο ΣΕΥΤΠΕ μας εγκάλεσε με ανακοίνωσή του, εγείροντας μάλιστα και θέμα ηθικής τάξης, για τον τρόπο απόδοσης του υπολειπόμενου ποσού των ετήσιων καρτών ΜΜΜ.

Το ποσό επιδότησης ετήσιων καρτών για το έτος 2021 που προκύπτει από την επιχειρησιακή σύμβαση που έχουμε υπογράψει, είναι 230.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, υπερκάλυπτε το αντίστοιχο απαιτούμενο για την επιδότηση των ετήσιων καρτών. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε επιδότηση όλων των καρτών ανεξαρτήτου διάρκειας, ακόμα και για τις μηνιαίες κάρτες, σε αντίθεση με όσα είχε ζητήσει ο ΣΕΥΤΠΕ σε συνάντηση που είχε με την Τράπεζα και ανακοίνωσε στις 29/4/2021.

Απάντηση πρώτη: Διευρύναμε το κριτήριο για τις ετήσιες κάρτες στο σύνολο των συναδέλφων που έκαναν χρήση και όχι μόνο στις ετήσιες και εξαμηνιαίες, όπως ο ΣΕΥΤΠΕ είχε προσπαθήσει να πετύχει. Επομένως περισσότεροι συνάδελφοι ευνοημένοι από τη ρύθμισή μας.

Για το υπόλοιπο ποσό που είχε προϋπολογιστεί και δεν αποδόθηκε (197.000 ευρώ) προκειμένου να μη χαθεί, είχαμε πετύχει να διατεθεί στους εργαζόμενους με τρόπο που ο Σύλλογός μας θα επέλεγε.

Απάντηση δεύτερη: Διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε να κερδίσουμε όλο το ποσό τη στιγμή που ο ΣΕΥΤΠΕ προσπάθησε να κλείσει το θέμα με ποσό κατά 197.000 ευρώ λιγότερα, όπως φαίνεται στην ανακοίνωσή του 29/4/21, όπου δε γίνεται καμία αναφορά για διάθεση του υπολειπόμενου ποσού. Επομένως για θέματα ηθικής τάξης, πρέπει να απαντήσουν κάποιοι άλλοι με τις μυστικές τους συνεννοήσεις.

Το ποσό θα μοιραστεί σε περισσότερους από τρεις χιλιάδες εργαζόμενους, τον ακριβή αριθμό μπορεί να μάθει ο ΣΕΥΤΠΕ μέσω της ΔΑΔ.

Απάντηση τρίτη: Για την διαφάνεια της διαδικασίας επιλέξαμε τρόπο με τον οποίο ο κάθε συνάδελφος θα μπορεί να ελέγξει από μόνος του αν πληροί το μοναδικό κριτήριο.

Για το θέμα των γονέων, ξεκαθαρίζουμε ότι η συγκεκριμένη αναφορά περί επιδόματος παιδικής μέριμνας, δεν αφορά στο σύνολο των συναδέλφων, αλλά σε ένα μικρό σύνολο εργαζομένων που προέρχονται από την τράπεζα Κύπρου. Η ρύθμιση αφορά εργαζόμενους που βρίσκονται στο όριο των συμβατικών κατοχυρωμένων αποδοχών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ευνοημένων, προέρχονται από την πρώην Millenniumκαι την πρώην Τράπεζα Κύπρου (κάτι που γνωρίζει και ο ΣΕΥΤΠΕ και σκοπίμως δεν αναφέρει), δηλαδή από μια Τράπεζα που δεν είχε Σύλλογο και από εκείνη που είχε αντιπροσωπευτικό σύλλογο το ΣΕΥΤΠΕ (στην ουσία χωρίς Σύλλογο).

Απάντηση τέταρτη: Ο τρόπος που επιλέξαμε, είναι απόλυτα δίκαιος και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι θα λάβουν το ποσό όσοι έχουν μισθοδοσία στα όρια των συμβάσεων.

Για το θέμα του καλέσματος των συλλόγων από το ΣΕΥΤΠΕ, υπενθυμίζουμε, ότι όταν εξέδωσε περιχαρής την ανακοίνωση της 29/4/2021 για την επιδότηση των ετήσιων καρτών, αλλά και των προτάσεων που έκανε στη Διοίκηση ωσάν να ήταν αντιπροσωπευτικός σύλλογος, δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία συνεννόησης με τους άλλους συλλόγους. Όταν τρέχεις πρώτος προς τον κτηνοτρόφο μπορεί να είναι για τάισμα, μπορεί όμως να είναι και για κούρεμα.

Απάντηση πέμπτη: Αν δε θέλεις, το κάλεσμα των Συλλόγων να είναι προσχηματικό, το επιζητάς από την αρχή, στην πρώτη σου ανακοίνωση και όχι όταν το θέμα υπεύθυνα το έχει επιλυθεί από τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο.

Τα χρόνια άλλαξαν. Ο Σύλλογος έχει ανανεωθεί σε δυναμική, σε ιδέες και σε διαπραγματευτική ικανότητα. Η εποχή που ο ΣΕΥΤΠΕ με λάσπη και παραπληροφόρηση έκανε πάρτυ εντυπώσεων, τελείωσε. Αν πραγματικά θέλετε να αποδομήσετε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, σταματήστε τις πρακτικές του διχασμού των εργαζομένων! Μόνο τον εργοδότη εξυπηρετούν!

Τα θέματα ηθικής τάξης στρέφουν τη σκέψη των συναδέλφων σε αποκόμιση ιδίου οφέλους εις βάρος των εργαζομένων. Τέτοιου είδους κατηγορίες θα πρέπει, όταν εγείρονται, να αναφέρονται καθαρά και με σαφήνεια. Προκαλούμε λοιπόν το ΣΕΥΤΠΕ να γνωστοποιήσει τα θέματα ηθικής τάξης δημοσίως, διαφορετικά απαιτούμε να πάρει πίσω τις κατηγορίες με δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης                          Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top