Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 38

Το ‘καψες πάλι κυρ Στέφανε!

Συνάδελφοι,

Σε ένα παραλήρημα κατηγοριών, ο ΣΕΥΤΠΕ προσπαθεί ξανά να μηδενίσει κάθε αποτέλεσμα, που πετυχαίνει ο Σύλλογός μας και η ΟΤΟΕ, κρυμμένος πίσω από «χάρτινες επαναστάσεις» (τις ανακοινώσεις του) και επικλήσεις όψιμης αγωνιστικότητας, αναζητώντας το άλλοθι στην αδράνεια. Για το μείζον θέμα της απόφασης της Διοίκησης, για τη μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρική της Τράπεζας, εξέδωσε δύο ανακοινώσεις και μοναδικό του μέλημα ήταν – και πάλι - να στραφεί ενάντια σε άλλους Συλλόγους. Συνδικαλίζεται σα να πολιτεύεται!

Τα αδιέξοδα που ορθώνει η Διοίκηση, είναι γνωστά. Αλλά αλήθεια, πού διαφέρει ο ΣΕΥΤΠΕ από αυτό που κάνει η Διοίκηση; Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, με αποδοχή των αδιεξόδων αυτών και κυρίως χωρίς πρόταση, χωρίς δράση, μόνο άρνηση, μόνο μηδενισμούς, παρέχοντας έτσι την πιο πρόσφορη βοήθεια στη Διοίκηση, στο περιβάλλον ανασφάλειας που προσπαθεί να καλλιεργήσει για τους εργαζόμενους.

Μετά το αδιέξοδο που δημιούργησε με την Intrum και τις συνέπειες αυτού, έρχεται πάλι να επαναλάβει την ίδια στάση. Μόλις ενάμιση μήνα πριν, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, οικειοποιήθηκε τη συμφωνία της Intrum, στο σύνολό της, ως αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών, όπως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του Συνεδρίου. Δυόμιση χρόνια πριν βέβαια, την χαρακτήριζε ως «διαβατήριο για Σουηδικούς παραδείσους», παραπλανώντας τους συναδέλφους.

Στις 11/1 η Διοίκηση μας κάλεσε σε διαβούλευση. Άμεσα και αφού ενημερώσαμε την ΟΤΟΕ, καλέσαμε σε συνεδρίαση τους προέδρους και γραμματείς όλων των Συλλόγων. Αξιολογώντας τις συνθήκες (εργατικό και εμπορικό δίκαιο και προθέσεις της Διοίκησης) δηλώσαμε στη συνεδρίαση αυτή, ότι θα επικεντρωθούμε στη διεκδίκηση συμφωνίας, κατά τα πρότυπα της Intrum και καλύτερη, ώστε να διατηρήσουν οι συνάδελφοι όλα τους τα τραπεζοϋπαλληλικά δικαιώματα και ζητήσαμε τη στήριξη και τις προτάσεις των άλλων Συλλόγων. Προς έκπληξή μας, οι εκπρόσωποι του ΣΕΥΤΠΕ, προκειμένου να είναι αρεστοί σε όλους και να εξασφαλίσουν θέση επικριτή, σε οποιαδήποτε εξέλιξη, δεν κατέθεσαν καμία πρόταση. Μέχρι πότε θα δικαιολογείται αυτή η διγλωσσία του ΣΕΥΤΠΕ; και αν κάποιος είναι δίγλωσσος, πώς είναι άξιος εμπιστοσύνης; Δεν είναι! Είναι απλά φθηνός!

Αλήθεια, ποιος όμως τους εμπόδισε να υλοποιήσουν τις ενέργειές τους για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της Τράπεζας; Πόσες κινητοποιήσεις έκαναν, ή εξήγγειλαν ότι θα κάνουν; Καμία! Ήταν απλά, «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Με την αδράνεια του ΣΕΥΤΠΕ, οι 70 συνάδελφοί μας θα μεταφέρονταν στη θυγατρική εταιρεία, χωρίς κλαδική, χωρίς επιχειρησιακή, χωρίς καμία κατοχύρωση. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να έρθουν την επόμενη μέρα να ζητήσουν την εγγραφή σας στο σύλλογό τους για να σας «σώσουν»!

Συνάδελφοι,

Η επίκληση των κινητοποιήσεων είναι διαφορετική από την υλοποίησή τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν πανάκεια σε όλα τα προβλήματα. Μπορούν να μας φέρουν σε θέση ισχύος, μπορούν όμως να μας φέρουν και σε θέση αδυναμίας, ανάλογα με το μέτρο της επιτυχίας τους. Κάθε φορά πρέπει να κρίνουμε και να σταθμίζουμε τις αποφάσεις και τη στρατηγική μας. Κανένα Σωματείο δεν έχει το δικαίωμα να τις επικαλείται αν δεν τις εξαγγείλει.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται Σωματείο που να είναι ικανό να αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει να διαπραγματεύεται, να θεσμοθετεί και να προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται Σωματείο που να εκφράζει τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, να συντονίζει τις ενέργειες, τις δράσεις και την πολιτική του, μαζί με την ΟΤΟΕ.  

Τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων δεν είναι θέσφατα. Σε μια εποχή ιδιωτικών τραπεζών, με αλλοδαπής προέλευσης μετοχική σύνθεση και διοικητικά συμβούλια, με τραπεζική κρίση και κυρίως με την αντεργατική νομοθεσία όλων των κυβερνήσεων, τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων διατηρούνται επειδή η ΟΤΟΕ και Σύλλογοι που στηρίζουν τις αποφάσεις της, αγωνίζονται και πετυχαίνουν συμφωνίες. Οι συμφωνίες αυτές,  όχι μόνο δεν είναι «δούρειος ίππος» του εργοδότη, αντίθετα, γίνονται ο «δούρειος ίππος» των εργαζομένων στα σχέδια των εργοδοτών.  

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης                         Βάιος Νάκος 

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top