Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 60

 

Συνάντηση του Συλλόγου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Χ. Μεγάλου

 

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/05/2022, συνάντηση με τον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Χ. Μεγάλου, με την παρουσία - από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού - των κ. Γ. Γεωργόπουλου και Γ. Κατσουράνη. Η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα του Συλλόγου, σε συνέχεια των ανειλημμένων πρωτοβουλιών μας, με αφορμή την παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης για την περίοδο 2022-2025.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κος Μεγάλου, αναφέρθηκε στη θετική πορεία της Τράπεζας κατά τα προηγούμενα έτη, που την έχουν φέρει πλέον σε ευνοϊκότερη θέση, βιώσιμη και ικανή να αντεπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις. Σε ό,τι αφορά το νέο επιχειρηματικό σχέδιο, ανέλυσε τους στόχους της Τράπεζας για τα επιμέρους μεγέθη, όπως η περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων, ο διπλασιασμός της κερδοφορίας και ο τετραπλασιασμός της απόδοσης μερισμάτων προς τους μετόχους, ώστε η Τράπεζα να βρεθεί σε ανάλογη οικονομική θέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Σε σχέση με το προσωπικό, είπε ότι ο σχεδιασμός της Τράπεζας είναι ο αριθμός των εργαζομένων να πλησιάσει τα επίπεδα του υπόλοιπου συστημικού ανταγωνισμού.

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, εμείς εκφράσαμε την απόλυτη διαφωνία μας, δηλώνοντας, ότι ο σχεδιασμός απομείωσης – κατά το 1/3 – του προσωπικού, έρχεται σε αντίφαση με τα ευνοϊκά οικονομικά μεγέθη, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον Δ/ντα Σύμβουλο και δε μπορεί σε μια περίοδο ανάπτυξης να σχεδιάζεται η μείωση των εργαζομένων. Άλλωστε η συρρίκνωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Τράπεζας.

Η πρακτική που βλέπουμε να εξελίσσεται από την πλευρά της Διοίκησης, με τη στοχοποίηση συναδέλφων, που είτε καλούνται από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού να συμμετάσχουν σε ένα αδιαφανές πρόγραμμα εθελουσίας, είτε τοποθετούνται σε καταστήματα με τη φημολογία ότι θα κλείσουν, πρέπει να σταματήσει.

Καταστήσαμε σαφές προς την Διοίκηση, να τηρήσει τις θεσμικές της υποχρεώσεις και να σεβαστεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς διαφορετικά, θα έχει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και τους αγώνες μας για να αποτρέψουμε το σχεδιασμό.

Θέση του Συλλόγου μας είναι, πως η θετική και δυναμική πορεία της Τράπεζας στο μέλλον, προϋποθέτει τη διασφάλιση της εργασιακής ομαλότητας,  της ασφάλειας, της προοπτικής, της ουσιαστικής θετικής υποκίνησης, της συνεχούς επένδυσης και της εμπιστοσύνης της Διοίκησης στο ανθρώπινο δυναμικό της, προκειμένου η προσδοκώμενη ανάπτυξη να ωφελεί όλους τους συμμέτοχους της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς μονοσήμαντες κατευθύνσεις.

Για το λόγο αυτό, στη συνάντηση, αναφέραμε ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο επιχειρησιακής σύμβασης, που ενισχύει τη θεσμική κατοχύρωση των εργαζομένων, καθώς και το εισόδημά τους, ανταμείβοντας την προσπάθειά τους σε όλο το προηγούμενο, δύσκολο χρονικό διάστημα. Τονίσαμε ότι η Τράπεζα πρέπει να έχει την ανάγκη οι εργαζόμενοί της να αγαπήσουν ξανά την δουλειά τους και αυτός είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Τράπεζας.

Στην παραπάνω κατεύθυνση καλέσαμε τον κ. Μεγάλου να συμβάλει με πρωτοβουλίες του, στον καλόπιστο διάλογο μεταξύ των μερών, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι υπάρχει η βούληση της Διοίκησης να υπογραφεί ικανοποιητική επιχειρησιακή σύμβαση.

 

Συνάδελφοι,

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης δε μπορούμε να εφησυχάσουμε. Θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης. Στο δρόμο αυτό απαιτείται η συμμετοχή όλων.

Καλούμε την Τράπεζα, να σταματήσει τις επιθετικές πρακτικές προς τους εργαζόμενους και να δώσει το αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής μέσα από την υπογραφή μιας πραγματικά ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης.

 

Δεν εφησυχάζουμε. Διεκδικούμε. Αγωνιζόμαστε.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης                      Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top