Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 95

Αποκατάσταση μισθών και αλήθειας

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας για την αποκατάσταση του μισθού συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων (* αναλύουμε στο τέλος της ανακοίνωσης ποιους αφορά), στους οποίους δεν αποδόθηκαν ορθά οι αυξήσεις από την Κλαδική ΣΣΕ, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν των συναντήσεων με τη ΔΑΔ, που πραγματοποιήθηκαν για να κατανοηθεί ο τρόπος υλοποίησης, θα υπάρξει επανυπολογισμός και διόρθωση στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, με αναδρομικό τρόπο. Θα διορθωθεί δηλαδή και η μισθοδοσία του Οκτωβρίου, στην οποία εφαρμόστηκε η κλαδική αύξηση του 2%.

Επειδή γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά σε σχέση με τη σύνθεση του μισθού, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε:

  • Ο μισθός αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
    • Αποδοχές που προκύπτουν από την κλαδική σύμβαση και την επιχειρησιακή σύμβαση (χαρακτηρίζονται από το Εργατικό Δίκαιο ως νόμιμος μισθός).
      • Αποδοχές υπέρτερες των ως άνω νομίμων που καταβάλλονται βάση της ατομικής σύμβασης εργασίας και άλλων (η Τράπεζα τις χαρακτηρίζει - μονομερώς - ως «οικειοθελή παροχή»).
  • Κατά τη νομολογία (απόφαση Αρείου Πάγου) κάθε αύξηση που προκύπτει από τις συλλογικές μας συμβάσεις, συμψηφίζεται με τυχόν οικειοθελή παροχή.
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των διαφορετικών προελεύσεων των εργαζομένων και λόγω του ότι υπήρχαν προηγούμενες επιχειρησιακές ρυθμίσεις, μέρος της αποτυπωθείσας ως οικειοθελούς παροχής κάποιων εργαζομένων, κατέστη μη συμψηφιζόμενο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Σύλλογος, στην πρόσφατη Επιχειρησιακή Σύμβαση, κατάφερε να εντάξει στους όρους της, ρήτρα μη συμψηφισμού της οικειοθελούς παροχής. Η ρήτρα αυτή αφορά οικειοθελή παροχή μέχρι 110€, στην οποία δεν συμψηφίζονται οι αυξήσεις των επιδομάτων της κλαδικής (επίδομα γάμου, επίδομα τέκνου, επίδομα παιδικής μέριμνας και επιστημονικό επίδομα).

Παράδειγμα:

Εργαζόμενος έγγαμος με δύο παιδιά και πτυχίο ΑΕΙ, με ενδεικτική πολυετία (παγωμένη εξέλιξη) 200€

       
 

Μισθός πριν από τις αυξήσεις της κλαδικής

Μισθός μετά τις αυξήσεις της κλαδικής (2%)

Μισθός με εφαρμογή της Επιχ. Σύμβασης

Κλιμάκιο

1000

1020

1020

Επίδομα πολυετίας

200

204

204

Επίδομα γάμου

100

102

102

Επίδομα τέκνου

125

127,5

127,5

Παιδική μέριμνα

126

128,52

128,52

Επιστημονικό επίδομα

250

255

255

Οικειοθελής παροχή

110

73,98

86

       

Μικτός μισθός

1911

1911

1923,02

Όπως φαίνεται στο παράδειγμα, οι εργαζόμενοι με οικειοθελή παροχή μέχρι 110€, από τη ρήτρα του μη συμψηφισμού, θα έχουν πραγματική αύξηση στον μισθό τους, η οποία δε θα υπήρχε χωρίς αυτήν. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που πήραν πραγματική αύξηση, κατανέμεται ως εξής:

  • 3600 εργαζόμενοι στους οποίους καταβάλλεται ο νόμιμος μισθός (κλαδική και επιχειρησιακή).
  • 1050 εργαζόμενοι στους οποίους καταβάλλεται ο νόμιμος μισθός και η μη συμψηφιζόμενη οικειοθελής παροχή (αναδρομική αποκατάσταση στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου μετά την παρέμβασή μας).
  • 2500 εργαζόμενοι με οικειοθελή παροχή μέχρι 110€ (δεν θα έπαιρναν πραγματική αύξηση χωρίς την Επιχειρησιακή).

Είναι προφανές ότι επιδίωξή μας είναι, η ρήτρα αυτή να αφορά στο σύνολο των αυξήσεων της κλαδικής και το σύνολο των εργαζομένων με οικειοθελή παροχή. Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις αυτές δεν επιλύουν το οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων που προκύπτει από την ακρίβεια. Αποτελούν όμως τη βάση και την αφετηρία για την περαιτέρω διεύρυνσή της ρήτρας μη συμψηφισμού - που δεν υπάρχει σε άλλη τράπεζα - στις διεκδικήσεις μας.

 

Συνάδελφοι,

Καθώς κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για «μακρύ χέρι της διοίκησης» και άλλους χαρακτηρισμούς, εμείς αντί να απαντάμε με ύβρεις και φθηνούς λαϊκισμούς, απαντάμε με αποτέλεσμα και συνέπεια, ως οι θεματοφύλακες των συλλογικών μας συμβάσεων. Τις συμβάσεις αυτές, οι ίδιοι εκείνοι λαϊκιστές, σπεύδουν να αποδυναμώσουν, χωρίς καμία συναίσθηση των συνεπειών αυτού που κάνουν στους εργαζόμενους.

Όταν δημιουργείται πρόβλημα στους εργαζόμενους, καλό είναι όλοι – σύσσωμοι - οι σύλλογοι που τους εκπροσωπούν, να στρέφονται ενάντια στον εργοδότη και όχι στους άλλους συλλόγους. Αυτή η στάση ούτε βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων, ούτε τα προβλήματα επιλύει. Δημιουργεί μόνο διχασμό. Αποδυναμώνει τη θέση μας. Και τελικά κουράζει και απομακρύνει τους συναδέλφους, που μέσα στη δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα που βιώνουν, το τελευταίο που επιζητούν είναι συνδικαλιστικές αντεγκλήσεις και αυτόκλητους σωτήρες.

Οι συλλογικές μας συμβάσεις αποτελούν τα θεμέλια των εργασιακών μας σχέσεων. Είναι δέσμευσή μας, ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερες συμβάσεις, σε ένα πλαίσιο που θα βελτιώνει και θα θωρακίζει. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ο Σύλλογος όλων.

 

* Οι συνάδελφοι στους οποίους αφορά η συγκεκριμένη αναδρομική αποκατάσταση, είναι όσοι είχαν στον μισθό τους,ως κλειδωμένη και μη συμψηφιζόμενη, οικειοθελή παροχή που είχε προκύψει, είτε από εργασιακές ρυθμίσεις προηγούμενων τραπεζών (π.χ. επίδομα αρμοδιοτήτων - πρ. Marfin, επίδομα μηχανογράφησης - πρ. Ελληνικής Τράπεζας, υπόλοιπο επιδόματος παιδικής μέριμνας - πρ. Τράπεζα Κύπρου κ.ά.), ή και από τη διαφορά του επιδόματος ταμείου (π.χ. εργαζόμενοι Πειραιώς, πρ. Αγροτικής, πρ. Marfin).

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας
Στέλιος Μουλακάκης     Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top