Αναζητήστε

Ανακοίνωση No 116

 

Απαιτούμε σεβασμό στην εφαρμογή των διατάξεων για τις άδειες.

 

Κανένας δεν είναι πάνω από τις Συμβάσεις μας!

Συνάδελφοι,

Καθώς διανύουμε το πρώτο τρίμηνο του έτους, διάστημα στο οποίο - σύμφωνα με το Νόμο - δύναται να εξαντληθούν οι ημέρες κανονικής άδειας του προηγούμενου έτους και επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα άρνησης έγκρισης αδειών, κυρίως χειμερινών, ή αιμοδοτικών, καθώς και προγραμματισμού ετήσιας άδειας, επισημαίνουμε τα κάτωθι:

Το δικαίωμα λήψης χειμερινής άδειας, παρατείνεται μέχρι την 31 Μαρτίου εκάστοτε έτους. Στην περίπτωση εξάντλησης της κανονικής άδειας μέχρι την 31 Μαρτίου, οι μέρες αδείας αυτές είναι προσμετρήσιμες στον υπολογισμό του δικαιώματος για την χειμερινή άδεια, ώστε ο εργαζόμενος να τη λαμβάνει επίσης μέχρι 31 Μαρτίου.

Παράδειγμα: Λήψη κανονικής άδειας (έτους 2022) 3 ημερών τον Δεκέμβριο 2022 και λήψη κανονικής άδειας (έτους 2022) 2 ημερών τον Ιανουάριο 2023, συνεπάγεται δικαίωμα λήψης 1 μέρας «χειμερινής άδειας» (έτους 2022) μέχρι 31/3/23.

Οι άδειες σχολικής παρακολούθησης πρέπει να εξαντλούνται εντός του ημερολογιακού έτους δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου εκάστοτε έτους και δεν δύναται να μεταφερθούν στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όπως οι κανονικές και οι «χειμερινές» άδειες.

Ο προγραμματισμός αδειών είναι σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων, αλλά και για την καλή σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους. Είναι όμως απαραίτητο να γίνεται με αναλογία του ημερολογιακού έτους. Δεν μπορεί να ζητείται η δήλωση των μισών ημερών αδείας στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι αιμοδοτικές άδειες, είναι δύο ημέρες ανά αιμοδοσία και λαμβάνονται οποτεδήποτε ζητηθεί από τον εργαζόμενο, χωρίς την πρότερη υποχρέωση εξάντλησης της κανονικής του άδειας. Ο σκοπός της άδειας αυτής είναι ιερός και είναι τουλάχιστον λυπηρό να δημιουργούνται θέματα στη λήψη της.

Συνάδελφοι,

Εφιστούμε την προσοχή στους υπεύθυνους των μονάδων και των καταστημάτων, ότι η χρήση κάθε είδους άδειας, είναι βασικό δικαίωμα των εργαζομένων που έχει αποδεχθεί και συνυπογράψει η Διοίκηση της Τράπεζας και προκύπτει από την εφαρμογή των Συλλογικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ως αυτόκλητος εργοδότης, πάνω από αυτά που η Τράπεζα υποχρεούται να τηρεί, λειτουργώντας αυθαίρετα εκτός νομικού και συμβατικού πλαισίου.

Στην περίπτωση που οι μονάδες και τα καταστήματα παρουσιάζουν υποστελέχωση, η στέρηση του δικαιώματος της άδειας δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να ζητηθεί η κάλυψη των θέσεων από το υπάρχον «υπερ-επαρκές», σύμφωνα με το businessplan, προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υπερβάλλει εαυτόν, τόσο με την κάλυψη των στόχων, όσο και με την μείωση της αγοραστικής μας δύναμης. Δε θα παραχωρήσουμε σε κανέναν το βασικό μας δικαίωμα για ψυχική και σωματική υγεία, για ξεκούραση και κάλυψη οικογενειακών αναγκών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την λήψη των αδειών τους να μας το δηλώσουν.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης            Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top