Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 138

ΝΑ ΜΠΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Συνάδελφοι,

 

Ο Σύλλογός μας, από τον Απρίλιο 2022, είχε διατυπώσει τεκμηριωμένες θέσεις και επιχειρήματα, ενάντια στους στόχους περαιτέρω συρρίκνωσης, προσωπικού και της απομείωσης του δικτύου καταστημάτων στην Τράπεζα.

Αποτυπώσαμε με σειρά παρεμβάσεων (ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, ερωτήσεις προς το Κοινοβούλιο), αλλά και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ότι τέτοιοι σχεδιασμοί δεν εξασφαλίζουν μια βιώσιμη κερδοφορία. Καταθέσαμε σειρά προτάσεων ότι για την ανάπτυξη των εργασιών και των μεγεθών της Τράπεζας, πρέπει να προταχθεί το ανθρώπινο δυναμικό της, ως η κύρια δύναμή της.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και οι οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας μας επιβεβαιώνουν ολοκληρωτικά.

Τόσο η ανακοίνωση - από την Τράπεζα - των αποτελεσμάτων του 2022 (πριν δύο μήνες), όσο και η δημοσίευση εκείνων του α’ τριμήνου του 2023, καταδεικνύουν ότι η Τράπεζα έχει ήδη ξεπεράσει τους αρχικούς οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για το έτος 2025, έχοντας τους επιτύχει δύο (ή τρία) χρόνια νωρίτερα!

Αυτό το επίτευγμα, αποδίδεται ξεκάθαρα στις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες κάθε ενός από τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, που η συνεχής εστίαση της Διοίκησης σε πολιτικές συρρίκνωσης, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ηθικό και το σκεπτικό των εργαζόμενων, εξακολουθώντας να δημιουργεί αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια.

Οι αποθαρρημένοι και σε αρκετές περιπτώσεις εξουθενωμένοι εργαζόμενοι, που διαρκώς - σύμφωνα με τη Διοίκηση - υπολείπονται δήθεν, των στόχων ανάπτυξης της Τράπεζας, διαχειρίζονται φιλότιμα, με επαγγελματισμό, επιμέλεια και φροντίδα, την εξυπηρέτηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και συμβάλουν καθοριστικά στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας.

Στο παραπάνω περιβάλλον προστίθεται, η διαχρονική έλλειψη διαμόρφωσης ενιαίας εταιρικής κουλτούρας, που χρειάζεται και είναι υποχρεωμένη να εμφυσήσει σήμερα η Διοίκηση προς το Προσωπικό.

Ο Σύλλογός μας, απέστειλε σήμερα προς τη Διοίκηση της Τράπεζας επιστολή, όπου τεκμηριώνει τις δύο κορυφαίες θέσεις μας:

  • Η Διοίκηση οφείλει να διακόψει τα σχέδια συρρίκνωσης.
  • Η Διοίκηση οφείλει να ανταμείψει όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις στον μισθό.

Με αυτές τις θέσεις, ήρθε η ώρα για την αναθεώρηση των σχεδιασμών για περαιτέρω συρρίκνωση και ζητούμε επιτακτικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου στην επόμενη συνεδρίασή του, να αποφασίσει ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στην πολιτική μείωσης και συρρίκνωσης.

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει και συνεχίζουμε: Το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας, οι εργαζόμενοί της, είναι εκείνοι που απέφεραν τα οικονομικά αποτελέσματα. Είναι εκείνοι που θα κληθούν να τα διατηρήσουν και να τα αυξήσουν. Διεκδικούμε την υλοποίηση με θεσμικό, συλλογικό τρόπο, που θα αναδείξει την αναγνώριση και το εύρος υποστήριξης της Διοίκησης προς το σύνολο του Προσωπικού, χωρίς διακρίσεις.

Οι λογικές συρρίκνωσης δεν έχουν πια θέση στο σκεπτικό κανενός και αποτελούν προϊόν άλλης εποχής. Η Τράπεζα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και έχει ήδη χαράξει μια ανθεκτική και σταθερή πορεία προς το μέλλον. Ήρθε η ώρα αυτή την αλλαγή, να τη δουν και οι εργαζόμενοι προς όφελός τους.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης          Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top