Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 149

Πρόσκληση από τη Διοίκηση της Τράπεζας για τον Κανονισμό Εργασίας

Συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, η Διοίκηση της Τράπεζας απέστειλε προς τον Σύλλογο, επίσημη πρόσκληση για την έναρξη διαλόγου – διαπραγμάτευσης για τον Κανονισμό Εργασίας. Στην πρόσκληση αυτή μας καλούσε σε πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης μας ανακοίνωσαν την επιθυμία τους για την έναρξη επίσημου διαλόγου – διαπραγμάτευσης με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο και με θέμα την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διοίκησης, ο Οργανισμός Προσωπικού έχει συμφωνηθεί από το 1976 και αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τη δομή λειτουργίας μιας Τράπεζας, σε διαφορετική εποχή, καθώς έχουν διαμορφωθεί άλλες συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές πολλών τραπεζών και νέα λειτουργικά μοντέλα.

Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων, ζήτησαν την επίσημη έναρξη διαλόγου και διαπραγμάτευσης με τον Σ.Ε.Τ.Π., ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπογραφεί ένας νέος Κανονισμός Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την πλευρά μας, στη συνάντηση, δηλώσαμε:

  1. 1.Εκ του θεσμικού του ρόλου και του Νόμου, ο Σ.Ε.Τ.Π. είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στη διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο πάντοτε του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου, της σχετικής νομοθεσίας και με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων.
  2. 2.Υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις των υφιστάμενων όρων - άρθρων του Κανονισμού Προσωπικού, τα οποία θα μπορούσαν να χρήζουν αναμόρφωσης και αλλαγών, χωρίς όμως - σε καμία περίπτωση - να απεμπολούνται εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις της Τράπεζας έναντι του προσωπικού.

Στην πρώτη συνάντηση, τα δύο μέρη, καταλήξαμε ότι:

α) Ο στόχος είναι η έναρξη μίας καλόπιστης και γόνιμης διαπραγμάτευσης, με τον απαραίτητο χρονικό ορίζοντα που θα απαιτηθεί ώστε να επέλθει συμφωνία.

β) η Διοίκηση, σε επόμενη συνάντηση, θα προτείνει τις τροποποιήσεις διατάξεων του Κανονισμού προς διαπραγμάτευση με το Σύλλογο μας, για την αναδιατύπωση και αναμόρφωσή τους.

 

Συνάδελφοι,

Ο Κανονισμός Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) είναι κορυφαίο θεσμικό κείμενο που – μαζί με τις Συλλογικές μας Συμβάσεις - διέπει το σύνολο της εργασιακής σχέσης κάθε εργαζόμενου και περιέχει κανόνες που συγκροτούν το εσωτερικό δίκαιο της Τράπεζας, όσον αφορά: προσλήψεις, ιεραρχία, εξέλιξη προσωπικού, μεταθέσεις - αποσπάσεις, πειθαρχικά συμβούλια και ποινές, λήξη της εργασιακής σχέσης και κάθε είδους δικαιώματα και υποχρεώσεις των εργαζομένων αλλά και της Τράπεζας.

Η σοβαρότητα του θέματος που άνοιξε η Διοίκηση, μας υποχρεώνει στην έναρξη μιας διαδικασίας εξαντλητικής και επίπονης διαπραγμάτευσης. Ως Σ.Ε.Τ.Π., θα προσέλθουμε στο διάλογο ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό μας ρόλο με τις θέσεις και τα ισχυρά επιχειρήματά μας.

Αναμένουμε από τη Διοίκηση να ανταποκριθεί με τη δέουσα ευθύνη και να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που μπορεί να «εκτροχιάσει» ένα τόσο σημαντικό και ουσιαστικό διάλογο. Οι όποιες αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παρά ΜΟΝΟ μετά από συμφωνία με τον Σ.Ε.Τ.Π.

Ο Σύλλογός μας, θα καλέσει σε συναντήσεις τους εκπροσώπους των υπολοίπων Συλλόγων στην Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να τους ενημερώσουμε για τις προτάσεις της Διοίκησης και να καταγράψουμε τις δικές του προτάσεις, στη βάση του καλόπιστου διαλόγου και επιχειρημάτων.

Τονίζουμε, ότι οποιαδήποτε μονομερής και επιθετική ενέργεια που θα βλάπτει τα συμφέροντα των εργαζόμενων δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Δεσμευόμαστε προς τους εργαζόμενους, ότι ο Σ.Ε.Τ.Π. θα καταθέσει τις δικές του θέσεις και προτάσεις, έχοντας ως προμετωπίδα την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, χωρίς να απεμπολείται κανένα κεκτημένο, δημιουργώντας ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, υπηρεσιακής εξέλιξης και ευημερίας για το σύνολο των εργαζομένων.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης           Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top