Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 159

«Αχαρακτήριστοι» εργαζόμενοι, από ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΣ πρακτικές της Διοίκησης.

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση σχεδιάζει διαχωρισμό εργαζομένων και τον υλοποιεί, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη μελλοντική μεταβολή των καταστημάτων, με πρόσχημα την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση, όταν και αν αυτή, τελικώς, υλοποιηθεί.

Η Διοίκηση επέλεξε να κινηθεί για μια ακόμα φορά, στα τυφλά. Πιλότοι της, τρία καταστήματα, που δεν αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα για την πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος, αφού δε λαμβάνει υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες που υπάρχουν στο πελατειακό κοινό, ανά γεωγραφική περιοχή.

Επιχειρεί -ξανά - να υλοποιήσει το σχεδιασμό της για απομείωση του προσωπικού,

  • Επιλέγοντας εμμονικά να μην εξετάζει την πραγματική ανάγκη στελέχωσης των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
  • Αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην εξυπηρέτηση των πελατών.
  • Πριν καν μετρήσει τις ανάγκες που θα προκύψουν στο νέο μοντέλο.
  • Πριν καν αντλήσει τα δεδομένα από μεγαλύτερο δείγμα καταστημάτων.
  • Πριν καν εξετάσει κατά πόσο είναι λειτουργικό το νέο μοντέλο ανά γεωγραφική περιοχή.
  • Χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι το νέο μοντέλο καταστημάτων μπορεί να λειτουργήσει με μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Για ακόμα μία φορά, η Διοίκηση στοχοποιεί εργαζόμενους, με μακροχρόνια προσφορά στην Τράπεζα, που συνεισφέρουν στους στόχους των καταστημάτων τους, που έχουν ανάγκη και διάθεση για εργασία.

Στις αντεργατικές προθέσεις της Διοίκησης, είναι και οι μεθοδευμένες, με κλιμακούμενες πιέσεις, πρώτα από ορισμένους διευθυντές, με απαράδεκτες και προσβλητικές προσταγές, ακόμα και του τύπου «από σήμερα εσείς αφήστε τα μολύβια κάτω» και της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού στη συνέχεια.

Ο Κανονισμός για τη βία και την παρενόχληση δεσμεύει την Τράπεζα με κάθε τρόπο και αναφέρει:

«Ενδεικτικά συμπεριφορές που αφορούν σε βία και παρενόχληση κάθε είδους στον εργασιακό χώρο περιλαμβάνουν:

Απειλές κάθε είδους.

Υποτιμητική προσβλητική ή ταπεινωτική συμπεριφορά.

Συστηματικός αποκλεισμός ενός ατόμου από συναντήσεις της ομάδας εργασίας».

Υπενθυμίζουμε στη Διοίκηση, ότι τα κείμενα αυτά δεν αποτελούν καλλωπιστικά άνθη, που υπάρχουν για να δίνουν την εντύπωση στους μετόχους ότι λειτουργεί με ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες. Υπάρχουν γιατί αποτελούν πηγές δίκαιης αντιμετώπισης των εργαζομένων και ισότιμης μεταχείρισης.

Καλούμε την Τράπεζα,

  • Να σταματήσει να στοχοποιεί εργαζόμενους.
  • Να κάνει την όποια στρατηγική της σε σχέση με τα καταστήματα περιλαμβάνοντας το σύνολο των εργαζομένων.
  • Να δώσει την ευκαιρία στους συναδέλφους της περιφέρειας να συμμετέχουν στην κεντροποιημένη υπηρεσία (back), με κατά τόπους υπηρεσίες, ειδικά από την στιγμή που το κριτήριο κεντροποίησης που επιλέχθηκε, είναι το γεωγραφικό.
  • Να διευρύνει την εθελουσία με το όποιο κίνητρο, στο σύνολο των συναδέλφων στα καταστήματα της περιφέρειας ώστε να είναι πραγματικά εθελοντική.
  • Να σταματήσει τις απειλές εξοστρακισμού και να αξιοποιήσει το προσωπικό για την επίτευξη κερδοφορίας και ανάπτυξης.
  • Να εφαρμόσει τις Συλλογικές μας Συμβάσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που τους επικοινωνήθηκε ότι δεν θα έχουν εργασιακά καθήκοντα και ρόλο, να προχωρήσουν σε καταγγελία για βία και παρενόχληση, όπως ο Κανονισμός για τη βία και την παρενόχληση, ορίζει.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους διπλανούς μας και να καταγγείλουμε τις πρακτικές της Διοίκησης. Αν κάποιος ανήκει στο «κατάστημα του μέλλοντος» δεν είναι σίγουρο ότι θα ανήκει και στο κατάστημα του «απώτερου» μέλλοντος.

Αυτό που συμβαίνει στην Τράπεζα αυτή τη στιγμή δεν αφορά μόνο όσους εργαζόμενους έχουν στοχοποιηθεί. Το μέγεθος των εργασιών αλλά και των στόχων θα κληθούν να το εκπληρώσουν λιγότεροι εργαζόμενοι. Δηλαδή το υπάρχον ήδη πιεσμένο σε εργασίες και ανέφικτους στόχους προσωπικό, θα κληθεί να πιεστεί περισσότερο.

Είναι προφανές ότι από την πλευρά μας όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δε θα μείνουν αναπάντητες. Πρώτα και κύρια όμως δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες από το σύνολο των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε καθολική ετοιμότητα και εγρήγορση.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης       Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top