Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 163

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΤΑ «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» ΔΕ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ:

- ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

- ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΡΟΛΟΙ», ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ!

 

Συνάδελφοι,

Η λογική συρρίκνωσης, που συνεχίζει να αποτελεί κεντρική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, οδήγησε μέχρι σήμερα σε δραστικές μειώσεις καταστημάτων δικτύου και σε μειώσεις προσωπικού μέσα από αλλεπάλληλες εθελούσιες εξόδους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

  • Σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και ομαλής εξυπηρέτησης σημαντικών κομματιών της πελατείας και των τοπικών κοινωνιών.
  • Εντατικοποίηση της εργασίας, μετά τη συστηματική συρρίκνωση.
  • Απογύμνωση του δικτύου από έμπειρο και καταξιωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η ίδια λογική έρχεται σήμερα, ενδεδυμένη με το λούστρο του ψηφιακού μετασχηματισμού, του εκσυγχρονισμού και της «απογείωσης» της εμπειρίας του πελάτη, μέσα από τη δημιουργία των «καταστημάτων του μέλλοντος».

Σήμερα, στο στόχαστρο της Διοίκησης για «στοχευμένη εθελούσια έξοδο» βρίσκονται 780 συνάδελφοί μας στα καταστήματα Δικτύου και έπεται συνέχεια.

Με την καλλιέργεια κλίματος εργασιακής ανασφάλειας, απαξίωσης ή και ανοιχτού εκφοβισμού, οι συνάδελφοι μας ωθούνται στην έξοδο, καθώς ισοπεδωτικά και αυθαίρετα θεωρείται από τη Διοίκηση πως «δεν χωρούν» στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα! Απώτερος στόχος της, η γρήγορη μείωση του προσωπικού και του αντίστοιχου εργασιακού κόστους. Σε κραυγαλέα αντίθεση, τόσο με τα πρωτοφανή κέρδη της Τράπεζας, όσο και με το υψηλό κόστος μετάβασης και μετασχηματισμού των καταστημάτων του δικτύου, με βάση το νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο, το οποίο αποδεικνύεται αδικαιολόγητα εμπροσθοβαρές και κατεξοχήν ανθρωποφαγικό!

Όμως εμείς, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν είμαστε απλά κάποιοι εργασιακοί «ρόλοι», τους οποίους η Διοίκηση αυθαίρετα αλλάζει, προσθέτει ή καταργεί, κάθε φορά που πειραματίζεται με νέα μοντέλα και ψηφιακούς μετασχηματισμούς!

Είμαστε όλοι εργαζόμενοι στην Τράπεζα. Αυτοί που με την εργασία μας παράγουμε αξία και στηρίζουμε κάθε της επίτευγμα! Είμαστε όλοι τραπεζοϋπάλληλοι, που η Τράπεζα οφείλει να αξιοποιεί, να εκπαιδεύει και να προετοιμάζει, έγκαιρα και κατάλληλα, για κάθε μεταβολή, τεχνολογική ή λειτουργική, όπως έχει δεσμευτεί στις κλαδικές και στις επιχειρησιακές μας ΣΣΕ.

Είμαστε όλοι τραπεζοϋπάλληλοι, στους οποίους η Τράπεζα οφείλει να παρέχει εναλλακτικές διεξόδους, βιώσιμες προοπτικές εργασίας και ουσιαστικής αξιοποίησης, αντί να τους δείχνει την εύκολη για αυτήν- λύση της εξόδου! Δεν αποδεχόμαστε βλαπτικές λογικές που μας υποβαθμίζουν, μας απαξιώνουν ή και μας καταργούν, ανάλογα με την «τύχη» του εργασιακού μας ρόλου!

Πολύ λιγότερο αποδεχόμαστε πρακτικές εκφοβισμού, ηθικής παρενόχλησης και εκβιαστικά διλήμματα!

Εάν κάποιοι συνάδελφοι θεωρούν πως «αυτό δεν τους αγγίζει, άρα δεν τους αφορά», να μην εφησυχάζουν! Η εργαλειοποίηση των τεχνολογικών και των λειτουργικών σχεδιασμών ως όχημα απαξίωσης των εργαζόμενων, αντί για την ουσιαστική αξιοποίηση, αναβάθμιση και συμμετοχή τους στα οφέλη της ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας, αργά ή γρήγορα θα αγγίξει και εργασιακούς ρόλους που μέχρι σήμερα θεωρούνται στο απυρόβλητο.

Συνάδελφοι,

Δεσμευόμαστε να αποκρούσουμε με κάθε μέσο και τρόπο, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις μας. Ως πρώτο βήμα, συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 30/10/2023, με το παρακάτω πλαίσιο διεκδίκησης:

  • Να σταματήσει ο αυθαίρετος διαχωρισμός και η στοχοποίηση των συναδέλφων μας στο δίκτυο, όσον αφορά στην εθελούσια και στην προοπτική τους στην Τράπεζα.
  • Να σταματήσει - και σε αντίθετη περίπτωση να καταγγέλλεται - οποιαδήποτε πρακτική εκβιασμού και ηθικής παρενόχλησης στην εργασία. Κάθε συνάδελφος δικαιούται να αποφασίσει ελεύθερα και ανεπηρέαστα για την παραμονή του ή όχι στην Τράπεζα.
  • Να σταματήσουν οι «εμπροσθοβαρείς λύσεις» και να διατεθεί ο εύλογα απαιτούμενος χρόνος μετάβασης στο νέο μοντέλο καταστημάτων, έτσι ώστε:
    • αφ' ενός να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και η ανταπόκρισή τους στις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες της πελατείας και των τοπικών κοινωνιών, με βάση τις οποίες κανείς εργαζόμενος σήμερα δεν περισσεύει,
    • αφ' ετέρου η Διοίκηση να τηρήσει τις νόμιμα ειλημμένες υποχρεώσεις της, για την προετοιμασία, προστασία και αναζήτηση εναλλακτικών αρμοδιοτήτων και την ουσιαστική αξιοποίηση όλων των συναδέλφων.
  • Να τηρηθούν απαρέγκλιτα από τη Διοίκηση όλες οι Σ.Σ.Ε. και τα δικαιώματα των συναδέλφων.
  • Αντί τα σημερινά υπερκέρδη της Τράπεζας, να αξιοποιούνται μόνο σε επενδύσεις τεχνολογικής βιτρίνας, να διατεθούν και για την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής των εργαζομένων στα αποτελέσματα, με ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις.

Συνάδελφοι,

Η προστασία και η αναβάθμιση της εργασίας μας είναι αγώνας διαρκείας! Από αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!!

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, ξεκινήσαμε περιοδείες ενημέρωσης των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς. Οι απεργοί - μέλη θα καλυφθούν από το Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης       Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top