Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 170

Συνάντηση με τη διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

 

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου μας, με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας, με σκοπό την ενημέρωσή μας για το πώς εξελίχθηκε η εθελουσία και το πώς η Δ.Α.Δ διαχειρίζεται τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Διοίκησης για το νέο μοντέλο καταστημάτων.

Οι εκπρόσωποι της Δ.Α.Δ. μας πληροφόρησαν ότι έγιναν δεκτές περίπου 500 αιτήσεις για εθελουσία και απέρριψαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων που είχαν υποβάλλει κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι στο δίκτυο καταστημάτων της Αττικής. Ο λόγος της απόρριψης, όπως μας ανέφεραν, είναι η ανάγκη στελέχωσης αυτών των καταστημάτων.

Στη συνέχεια ανέφεραν ότι ανάλογα με τα κενά που παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια, κατόπιν της εθελουσίας, αναρτήθηκαν θέσεις στο intranet, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να καλύπτονται από εργαζόμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν αίτηση ενδιαφέροντος και θα παρακολουθήσουν την αντίστοιχη εκπαίδευση.

Από την πλευρά μας:

Επιμείναμε για μια ακόμη φορά, ότι η εθελουσία αυτή, αλλά και όποια θα ανακοινωθεί στο μέλλον, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της απολύτου εθελοντικής επιλογής και από τις δύο πλευρές (εργοδότη και εργαζόμενου) και φαινόμενα πιέσεων, είτε πραγματικών είτε ψυχολογικών, πρέπει να εκλείψουν.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των εργαζομένων, δηλώσαμε ότι αυτή είναι απαραίτητο να παρέχεται σε όλους, όπως άλλωστε αυτό αποτελεί και θεσμική υποχρέωση του εργοδότη. Δεν είναι όμως αποδεκτό από εμάς, η εκπαίδευση να γίνεται εργαλείο για τον διαχωρισμό των εργαζομένων. Η επαρκής εκπαίδευση αποτελεί ευθύνη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και πρέπει να στοχεύει στην κατάρτιση των εργαζομένων και όχι στην «τιμωρία» σε περίπτωση που δεν επιτύχουν σε εξετάσεις.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει και στελεχώνεται το δίκτυο των καταστημάτων και υπηρεσιών με εργαζόμενους οι οποίοι με ευθύνη της Διοίκησης στο προηγούμενο διάστημα, πιέστηκαν και ένιωσαν «μη απαραίτητοι». Όμως η προσπάθειά μας δε θα σταματήσει - αυτό δηλώσαμε κατηγορηματικά και στη συνάντηση – μέχρι όλοι οι εργαζόμενοι να νιώσουν ότι βρίσκονται στη δουλειά προσφέροντας ουσιαστικά στην Τράπεζα, πάντα εντός όσων προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον Κανονισμό Εργασίας. Απαιτήσαμε να δοθούν λύσεις - όπως άλλωστε δόθηκαν και στο παρελθόν - με τηλεργασία, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός Νομού. Επαναλάβαμε δε στη συνάντησή μας, ότι απαιτείται πλέον η δημιουργία τμημάτων κεντρικών υπηρεσιών ανά Νομό εντός του χώρου εργασίας της Τράπεζας. Αυτό είναι και η δική μας πρόταση και επιδίωξη. Δε μπορεί τη στιγμή που η Τράπεζα χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να μετασχηματιστεί, να μην τη χρησιμοποιεί και προς όφελος των εργαζομένων της.

Για μια ακόμα φορά, θέσαμε το μεγάλο ζήτημα της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Η λύση σε αυτό είναι θεσμοθετημένες αυξήσεις μισθών, που θα προκύπτουν μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, σε θετική κατεύθυνση είναι οι εκάστοτε αυξήσεις στις οποίες η Διοίκηση έχει προχωρήσει στο τελευταίο διάστημα, είναι όμως επιλεκτικές, γίνονται μονομερώς και όχι μέσα από συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αποτελούν τον μόνο τρόπο να δοθούν αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων, να μη δημιουργούν διακρίσεις και να οικοδομήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον δημιουργικό και αποδοτικό και για την ίδια την Τράπεζα.

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας, υπεύθυνα, προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων στην Τράπεζα. Επιλέγουμε να ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα και όχι εκείνο του λαϊκισμού, γιατί έτσι μπορούμε να θεσμοθετούμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.

Μένουμε υπεύθυνοι και συνεπείς, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα.

Είμαστε ο Σύλλογος ΟΛΩΝ!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης       Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top