Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 176

ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Σ.Σ.Ε. ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας προχωρά στην κορυφαία θεσμική διεκδίκηση για τον υπολογισμό του μισθολογικού κλιμακίου και του επιδόματος πολυετίας, σύμφωνα με τους όρους των Κλαδικών μας Συμβάσεων και του Ενιαίου Μισθολογίου με βάση τα πραγματικά εργασιακά έτη προϋπηρεσίας.

Πιο αναλυτικά:

Από την 1/1/2024, νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, επαναφέρει το επίδομα πολυετίας και την προώθηση των μισθολογικών κλιμακίων, που είχαν παγώσει με τη μνημονιακή ρύθμιση της Π.Υ.Σ. 6/2012.

Η νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, επαναφέρει μεν από την 1/1/2024, τον υπολογισμό του μισθολογικού κλιμακίου και του επιδόματος πολυετίας, διαγράφοντας όμως τον εργασιακό χρόνο της περιόδου 2012-2023, πρακτική που έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διατάξεις των Κλαδικών μας Συμβάσεων. Ταυτόχρονα παγιώνει τη μισθολογική απώλεια των εργαζομένων στα χρόνια της κρίσης, σήμερα στην εποχή της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των τραπεζών. Κυρίως όμως, παρεμβαίνει βίαια στο Συλλογικό Δίκαιο, στην ελευθερία των Συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αναιρώντας όρους των Συλλογικών Συμβάσεων του Κλάδου.

Με τη νομοθετική ρύθμιση και με το περιεχόμενό της, όπως ψηφίστηκε, εκείνο που μόνο επανέρχεται από την 1/1/2024, είναι ότι ξεπαγώνει ο εργασιακός χρόνος που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2012, κι έτσι ο εργαζόμενος, εντός του 2024 θα ανέβει μόνο ένα μισθολογικό κλιμάκιο αντί για 13 και αντίστοιχα όμοια και για το επίδομα πολυετίας.

Επιπλέον στα παραπάνω υπολογίζονται τα επιδόματα επί των κλιμακίων, όπως αυτά απορρέουν από την κλαδική σύμβαση και την επιχειρησιακή μας σύμβαση.

Σημειώνουμε, ότι οι όροι των Κλαδικών μας Συμβάσεων δεν ταυτίζονται με τις «τριετίες» που αφορούν τους εργαζόμενους που καλύπτονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κι οι οποίες είναι υποδεέστερες μισθολογικά των οικείων μας ρυθμίσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εργαζόμενη έγγαμη με δύο παιδιά, κάτοχος πτυχίου και ξένης γλώσσας, με προϋπηρεσία 9 ετών το 2012, λαμβάνει σήμερα μικτές μηνιαίες αποδοχές 1879,43 €. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, ο μισθός θα μεταβληθεί σε 1899,60 € , ενώ με τη διεκδίκησή μας θα ανέλθει σε 2325,17 € (+22,4%).

Οι όροι των κλαδικών μας συμβάσεων, θέτουν με καθαρό τρόπο, ότι τόσο το μισθολογικό κλιμάκιο, όσο και το επίδομα πολυετίας υπολογίζονται με βάση τα πραγματικά έτη υπηρεσίας, χωρίς να αφαιρούν κανένα χρονικό διάστημα, όπως π.χ. το εργασιακό διάστημα μεταξύ 2012-2023, όπου η νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης αφαιρεί από τον εργασιακό χρόνο κάθε εργαζόμενου.

Η διεκδίκηση μας είναι βάσιμη και ρεαλιστική σε κάθε επίπεδο, ενώ δεν απαιτεί καμία νομική ενέργεια από τον εργαζόμενο, δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και φυσικά δεν τον οδηγεί σε δικαστικούς ερμηνευτικούς λαβυρίνθους που απαιτούν πολύχρονες διαμάχες αμφιβόλου ή ανούσιου αποτελέσματος. Η διεκδίκησή μας εφαρμόζει στην πλήρη τους διάσταση, τους όρους των κλαδικών μας συμβάσεων που αφορούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Στη διεκδίκησή μας αυτή, βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό με την Ομοσπονδία μας, ώστε να υπάρξει κοινή πορεία και συστράτευση, καθώς το θέμα άπτεται των κλαδικών μας ρυθμίσεων.

Καλούμε όλες κι όλους τους εργαζόμενους να μας δυναμώσουν με την εγγραφή τους και να υποστηρίξουν τη δίκαιη και συνταγματική διεκδίκηση μας ώστε με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στο επίπεδο διαβίωσης μας και στην ικανοποίηση των μισθολογικών μας αναγκών.

Συνεχίζουμε με συνέπεια, ειλικρίνεια χωρίς επικοινωνιακές τακτικές, με ευθύνη και συνείδηση στο ρόλο μας ως αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, με συγκεκριμένο θεσμικό και αγωνιστικό σχέδιο, να προασπίζουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, με τη δύναμη που μας δίνει ο καθένας από εσάς, ώστε να πετύχουμε τον διαρκή συλλογικό μας στόχο που αφορά όλες κι όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης     Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top