Ανακοίνωση Νο 71

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

 

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ.

 

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή των εξελίξεων που αφορούσαν στην μεταφορά της διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς σε νέα εταιρία και στα θέματα που προέκυψαν σχετικά με το παρόν και το μέλλον των Εργαζομένων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς κράτησε την πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση, απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο και μεγάλης εμβέλειας γεγονός, που αφορούσε μια σημαντική επιχειρηματική επιλογή.

Δώσαμε εξ΄ αρχής την πρωτοβουλία των κινήσεων της συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης στην ΟΤΟΕ και στηρίξαμε με συνέπεια και με όλες μας τις δυνάμεις, όλες τις ενέργειες, την τακτική και τις επιλογές της.

Σε αντίθεση με τους άλλους Συλλόγους στο χώρο μας, δεν επιδοθήκαμε σε κραυγές και ανούσιες επαναστατικές εκδηλώσεις, ενημερώσαμε αναλυτικά επανειλημμένα και σε βάθος τους συναδέλφους μας στο RBU, για τις θέσεις μας και το δικό μας αγώνα που στόχευε εξ΄ αρχής στην προστασία της απασχόλησης και όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με αφετηρία το δικαίωμα της δικής τους αβίαστης εθελοντικής επιλογής να συμμετέχουν στην νέα εταιρία ή να παραμείνουν στην Τράπεζα.

Κινηθήκαμε με σχέδιο και υπευθυνότητα μαζί με την ΟΤΟΕ, απομονώσαμε τις άγονες παραταξιακές συνδικαλιστικές φωνές του λαϊκισμού, της κινδυνολογίας και των σκοπιμοτήτων, κρατήσαμε σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τράπεζα και δικαιωθήκαμε.

Πετύχαμε μαζί με την ΟΤΟΕ μια σημαντική συμφωνία με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, που διασφαλίζει απόλυτα την απασχόληση και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων μας στα κόκκινα δάνεια, σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Οι Εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρία διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην οποία συμμετέχουν κατά 80% ο χρηματοοικονομικός Όμιλος Intrumκαι κατά 20% η Τράπεζα Πειραιώς, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς γιατί δεν χάνουν κανένα από τα δικαιώματά τους.

Με τη συμφωνία που σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια ΟΛΑ τα υφιστάμενα δικαιώματα των συναδέλφων μας διασφαλίζονται απόλυτα στην νέα επαγγελματική τους προοπτική σαν να μην απομακρύνθηκαν ποτέ από την Τράπεζα, με κορυφαία την διασφάλιση του δικαιώματος της απασχόλησης το οποίο διατηρούν όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο σημείο αυτό, η Τράπεζα έχει αναλάβει την υποχρέωση να επαναπροσλαμβάνει κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών της εργαζόμενους προερχόμενους από την Τράπεζα Πειραιώς, αν μείνουν χωρίς εργασία για λόγους που δεν οφείλονται στους ίδιους, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την ολοκλήρωση του έργου της διαχείρισης των κόκκινων δανείων από την νέα εταιρία.

Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί «κλειδώνει» ουσιαστικά την προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στην νέα εταιρία σε κάθε περίπτωση, σήμερα και στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην Τράπεζα δεδομένου ότι το αντικείμενο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων δεν θα υφίσταται, θα αξιοποιηθούν σε άλλες τραπεζικές εργασίες σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.

 

Συνάδελφοι,

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και πρωτόγνωρη για τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο χώρο της Τράπεζας Πειραιώς αυτή την επιτυχία της ΟΤΟΕ που είχε την ενεργητική στήριξη του Συλλόγου μας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στους υπόλοιπους εργαζόμενους της Τράπεζας που δεν εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων, αυτή η συνδικαλιστική επιτυχία που έχει την σφραγίδα της αποφασιστικής και υπεύθυνης στάσης του Συλλόγου μας από την αρχή μέχρι το τέλος δείχνει ξεκάθαρα ότι ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος των Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς με σχέδιο συνέπεια και αποφασιστικότητα μπορεί να είναι αποτελεσματικός υπερασπιστής των συμφερόντων και των δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των εργαζομένων στο χώρο μας.

… Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Μαζί με την ΟΤΟΕ χέρι – χέρι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα παρέμβασης και αγωνιστικής δράσης για όλα τα θέματα που μας αφορούν, με στόχο να απαντάμε αποτελεσματικά στις επιθέσεις και να υπερασπίζουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου μας με την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και δηλώνουμε υπερήφανοι και ικανοποιημένοι για το θετικό αποτέλεσμα, στο οποίο πέρα από την καθοριστική παρέμβαση της ΟΤΟΕ, έχει σημαντικό μερίδιο η αποφασιστικότητα του Συλλόγου μας αλλά και η δική σας εμπιστοσύνη στην προσπάθειά μας.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Π.

 

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Κάκκας           Στέλιος Μουλακάκης

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ

για τη διασφάλιση

-             των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία (80% Intrum- 20% Τράπεζα Πειραιώς) η οποία θα έχει ως σκοπό τη διαχείριση, κατ'αποκλειστικότητα για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς όλων των NPE'sκαι REO'sγια τουλάχιστον 10 έτη

-             των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργαζομένων δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν στο νέο σχήμα

Στην Αθήνα σήμερα, 25/7/2019 μεταξύ:

  1. Της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αμερικής αρ.4, ΑΦΜ 094014298, ΦΑΕ Αθηνών και εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή της παρούσας από τον Διευθύνοντα
    Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστο Μεγάλου και την Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Αναστασία Μακαριγάκη
  2. Της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος» (ΟΤΟΕ) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Βησσαρίωνος αρ. 9, ΑΦΜ 090011951, ΔΟΥ Δ' Αθηνών, και εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή της παρούσας από τους κ.κ. Σταύρο Κούκο, Πρόεδρο και Αχιλλέα Μυλωνόπουλο, Γεν. Γραμματέα και
  3. Της Αντιπροσωπευτικής Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καραγεώργη Σερβίας 2, ΑΦΜ 099911343, και εκπροσωπείται νόμιμα για την
    υπογραφή της παρούσας από τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Ιωάννη Κάκκα και τον Γεν. Γραμματέα κ.Στυλιανό Μουλακάκη

Λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ στις 28.5.2019 με την οποία η Τράπεζα ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στην ΟΤΟΕ που αφορά στην εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων στο νέο εταιρικό σχήμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα συστήσει με τον
Χρηματοοικονομικό Όμιλο
INTRUM, πριν την ενεργοποίηση της λειτουργίας του, συμφωνήθηκαν, συνομολογήθηκαν και έγιναν αποδεκτά τα εξής :


Α.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται ότι στην εφαρμοστική σύμβαση που θα συνάψει με την INTRUMγια την λειτουργία του νέου εταιρικού σχήματος διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις θα περιλαμβάνονται οι παρακάτω όροι, που μετά από τη θέση της παραπάνω εφαρμοστικής σύμβασης σε ισχύ, θα δεσμεύουν την νέα εταιρία και θα αποτελούν όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας, δυνάμει των οποίων θα απασχολείται το τραπεζοϋπαλληλικό προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς που θα μεταφερθεί στην νέα εταιρία.

Α1. Η απασχόληση των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (εφεξής οι εργαζόμενοι) που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρία, εξασφαλίζεται υπό το ισχύον νομικό, θεσμικό, κλαδικό και επιχειρησιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι διατηρούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν ως εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, στο υπό ίδρυση
εταιρικό σχήμα και με οποιαδήποτε άλλη μορφή ή μετοχική σύνθεση συνέχισης της λειτουργίας του στο μέλλον.

Α2. Οι μισθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές, οικονομικές και άλλες παροχές καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που πηγάζουν από τις κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών, την ισχύουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τους όρους του Κανονισμού Προσωπικού όπως ισχύει σήμερα και καθορίζει το πλέγμα των εργασιακών
σχέσεων (Οργανισμός Προσωπικού), τις Πράξεις της Διοίκησης, Πρακτικά Συμφωνίας , τις αποφάσεις Δ.Σ Τράπεζας, από έθιμο ή επιχειρησιακή συνήθεια, διατηρούνται ως έχουν και συνεχίζουν να ισχύουν στο σύνολό τους για όσους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς επιλέξουν να μεταφερθούν και θα παρέχονται από την νέα εταιρία.

Α3. Ως ημερομηνία πρόσληψης στην νέα εταιρία θεωρείται η ημερομηνία πρόσληψης στην Τράπεζα Πειραιώς (συμπεριλαμβάνονται όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας) χωρίς καμία διακοπή του χρόνου εργασίας.

Α4. Οι όροι αμοιβής και εργασίας των εκάστοτε ισχυουσών Κλαδικών ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών (σήμερα και στο μέλλον) θα ισχύουν στο σύνολό τους και θα εφαρμόζονται από τη νέα εταιρία για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρία.

Α5. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο νέο εταιρικό σχή μα θα συνεχίσουν και μετά τη μεταβίβαση να παρέχουν την εργασία τους στον ίδιο χώρο εργασίας, λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών αναγκών, στον ίδιο νομό και υπό τους ίδιους όρους παροχής αυτής στην Τράπεζα (όπως θεσμικά προβλέπεται), οι οποίοι θα διατηρούνται στη νέα εταιρία

Α6. Τα κάθε είδους δάνεια και οι κάρτες που έχουν ήδη χορηγηθεί στους εργαζόμενους ή εκείνα που θα χορηγηθούν στο μέλλον εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους όρους που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς (προϋποθέσεις, επιτόκια κλπ) μέχρι τη λήξη τους.

Α7. Όσοι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο τ. ΤΕΑΠΕΤΕ, στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, στο τ. ΤΑΥΤΕΚΩ και στο ΤΑΠΕΤΒΑ διατηρούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ως έχουν και μετά την μεταφορά τους στη νέα εταιρία.

Α8. Οι εργαζόμενοι διατηρούν τα ίδια δικαιώματα που θα περιλαμβάνονται στο νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς ( η δημιουργία του οποίου έχει συμφωνηθεί με την από 16.1.2019 συμφωνία μεταξύ Τράπεζας και ΣΕΤΠ) και στο αντίστοιχο πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί στη νέα εταιρία το οποίο θα περιλαμβάνει τις ίδιες παροχές με αυτές που θα προβλέπονται στο Καταστατικό του επαγγελματικού Ταμείου εφάπαξ της Τράπεζας Πειραιώς. Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές η εργοδοτική εισφορά / συμμετοχή θα καταβάλλεται από την νέα εταιρία.

Α9. Οι εργαζόμενοι στην νέα εταιρία διατηρούν όλα τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από την ασφάλισή τους στο πρόγραμμα συμπληρωματικής ασφάλισης Υγείας και Νοσοκομειακής Περίθαλψης (ΝΝ σήμερα ή άλλης ασφαλιστικής εταιρίας στο μέλλον) καθώς και στο πρόγραμμα αρωγής τέκνων. Τα δικαιώματα αυτά θα παρέχονται από τη νέα εταιρεία
με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς.

Α10. Η Τράπεζα Πειραιώς και η ΙΝTRUMδεσμεύονται από τη ρήτρα προστασίας της απασχόλησης των εργαζομένων όπως αυτή προβλέπεται στην κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ.

Β.

Σε περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της INTRUMγια οποιονδήποτε λόγο και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με την νέα εταιρία ή την παρέλευση του αρχικά προβλεπόμενου χρόνου των 10 ετών (και ανεξάρτητα των μεταβολών, εταιρικών κ.α που ενδεχομένως θα έχουν επέλθει σε αυτό το χρονικό διάστημα),
η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσλαμβάνει κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της τους υπαλλήλους της εταιρίας που προέρχονται από την Τράπεζα και έχουν μείνει χωρίς εργασία, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, (εξαιρουμένων εκείνων που έχουν ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα και όσων έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς). Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος εργασίας τους στη νέα εταιρία θα αναγνωρίζεται και θα συνυπολογίζεται συνολικά ως προϋπηρεσία για την μισθολογική τους ένταξη.

 

Γ.

Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.

 

Οι ως άνω συμβαλλόμενοι

Για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ                         Για την ΟΤΟΕ                                        Για τον ΣΕΤΠ

Χρήστος Μεγάλου                                      Σταύρος Κούκος                                     Ιωάννης Κάκκας

Αναστασία Μακαριγάκη                            Αχιλλέας Μυλωνόπουλος                  Στυλιανός Μουλακάκης

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top