Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 39

«Άνευ ωραρίου» - ψηφιακή κάρτα εργασίας

kartaergasiassma

Συνάδελφοι

Ο Σύλλογός μας είχε αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, για το θέμα της κατάρτισης πινάκων εργαζομένων με το χαρακτηρισμό «άνευ ωραρίου». Με το χαρακτηρισμό αυτό, το σύνολο των τραπεζών, έδιναν μια διευρυμένη ερμηνεία στα κριτήρια της νομοθεσίας. Μετά την παρέμβασή μας αυτή, εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, που δικαιώνει την θέση μας σε σχέση με το ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να χαρακτηριστούν με τον τρόπο αυτό.

Στην ανακοίνωση Νο 21 του Συλλόγου μας («Άνευ ωραρίου» 22/11/2021), είχαμε αναφερθεί στο χαρακτηρισμό σημαντικού αριθμού συναδέλφων, στους αναρτημένους πίνακες προσωπικού των μονάδων τους, ως «άνευ ωραρίου», με σκοπό να εξαιρούνται από το δικαίωμα της αμειβόμενης υπερεργασίας – υπερωριακής απασχόλησης.

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο (14/1/22), διευκρινίζονται πλέον τα στοιχεία που ο εργοδότης οφείλει να καταχωρίσει στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί, ιδίως σε περίπτωση ελέγχου, εάν ο εργαζόμενος εμπίπτει στην κατηγορία των προσώπων διευθύνσεως κι εμπιστοσύνης. Τα πρόσωπα αυτά, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν τα χρονικά όρια εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση.

Για το θέμα, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να εναρμονιστούν άμεσα με την εγκύκλιο, οι καταχωρίσεις που αφορούν στην ιδιότητα των προσώπων που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης, ή εμπιστοσύνης, στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ. Με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστεί η αναφορά «άνευ ωραρίου», μόνο στα ανώτερα διευθυντικά στελέχη και όχι στο σύνολο των συναδέλφων που ασκούν απλά διοικητικά καθήκοντα, όπως οι προϊστάμενοι – υποδιευθυντές και διευθυντές, υπηρεσιών και καταστημάτων. Τα κριτήρια ορίζονται ως εξής:

(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ)

2) Για τις ανάγκες της καταχώρισης στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, ως τέτοιοι εργαζόμενοι, που κατέχουν θέση εποπτείας ή διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης τεκμαίρονται όσοι :

«Α. α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή

β. εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή

γ. είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή

δ. είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη

ή

Β. προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών ενοτήτων της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού,

ή

Γ. αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του οκταπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού….» 

Το ζήτημα αυτό και η επίλυση του, συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή της Νομοθεσίας περί ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και με την έναρξη των διαδικασιών (Δελτίο Τύπου Υπ. Εργ.) από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, για την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στα τέλη του 1ου εξαμήνου του 2022.

Η ΟΤΟΕ έχει ήδη αποστείλει τις θέσεις – προτάσεις της αναφορικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, από τον Ιούνιο 2021 και αναμένει την πρόσκληση της για τη διαβούλευση επί της διαδικασίας υλοποίησης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από την εφαρμογή myergani.gov.grμπορούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα των στοιχείων, για ωράριο,  αμοιβή και άδειες που δηλώνει ο εργοδότης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ο Σύλλογός μας παρεμβαίνει ουσιαστικά σε όλα τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό κάνουμε και στο συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά τώρα που η επικείμενη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας μας δίνει τη δυνατότητα εντατικότερου ελέγχου του χρόνου εργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.   

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης                      Βάιος Νάκος 

 

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top