Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 96

Στεγαστικά δάνεια προσωπικού (staff)

stegastika daneia

Συνάδελφοι,

Όπως είχαμε ενημερώσει και με προηγούμενη ανακοίνωσή μας (ανακοίνωση Νο 87), ο Σύλλογός μας – με αφορμή την κατάρτιση της κωδικοποίησης των Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε. – πέτυχε να βάλει «ταβάνι» στα στεγαστικά δάνεια προσωπικού (Euribor + 0.85% και Euribor+ 0.25%), το οποίο θα είναι το εκάστοτε επιτόκιο της κλαδικής Σ.Σ.Ε., σήμερα 2%.

Η συγκεκριμένη θεσμική ρύθμιση, έχει ενταχθεί στην κωδικοποίηση των Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε., που θα υπογραφεί στο επόμενο διάστημα και προκύπτει από Επιχειρησιακή Σύμβαση του 2005. Ήδη όμως και επειδή υπάρχει ραγδαία αύξηση του Euribor, εφαρμόζεται σε όλα τα δάνεια που αφορά. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται το εισόδημα των εργαζομένων, από μία πολύ κρίσιμη εκροή του οικογενειακού εισοδήματος, που είναι η δόση του στεγαστικού τους δανείου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά στα δάνεια Euribor+0.85% και τα δάνεια Euribor+0.25%:

 

  • Στεγαστικά, όχι μόνο εκείνα για πρώτη κατοικία.
  • Επισκευαστικά με πιστοποίηση προόδου εργασιών.
  • Ανέγερση.

Αφορά όλους τους δανειολήπτες, είτε εργάζονται στην Τράπεζα, είτε έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες, είτε έχουν αποχωρήσει από την Τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι που έχουν δανειοδοτηθεί με κάποιο άλλο είδος στεγαστικού δανείου (π.χ. στεγαστικό δάνειο προσωπικού από συγχωνευμένη τράπεζα), έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη μεταφορά του σε αυτά που ρυθμίστηκαν, ώστε να έχουν και εκείνοι την προστασία από την αύξηση των επιτοκίων.

 

Συνάδελφοι,

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, αποδεικνύει περίτρανα την αξία των συλλογικών συμβάσεων και των ενυπόγραφων κατακτήσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη της Ε.Σ.Σ.Ε. του 2005, παρέμεινε αδρανής για περίπου 17 χρόνια, για όσο χρονικό διάστημα τα επιτόκια κυμαίνονταν χαμηλά. Την κρίσιμη στιγμή όμως, η ίδια αυτή διάταξη, είναι εδώ, για να προστατέψει το εισόδημά μας. Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι οι θεσμικές ρυθμίσεις και η διαφύλαξή τους, είναι εκείνες που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους. Μέσα από αυτές, επιβεβαιώνεται και ο δικός μας προσανατολισμός στη διαφύλαξη και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Επιβεβαιώνει την κορυφαία διεκδίκησή μας:

Όλα υπογεγραμμένα, όλα συμβατικώς κατοχυρωμένα.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας

Μουλακάκης Στυλιανός             Νάκος Βάιος

 

Υ.Γ. Υπέπεσε στην αντίληψή μας, ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ, που εμφανίζει τη συγκεκριμένη διάταξη και επειδή θεωρούμε ότι οι όροι της ηθικής, δε θα επέτρεπαν την καπηλεία της επιτυχίας των πεπραγμένων του Συλλόγου μας, λαμβάνουμε την ανακοίνωση αυτή, ως χειροκρότημα των προσπαθειών μας και ως μια πραγματική αναγνώριση της αξίας των ενεργειών μας. Ακόμα και με τα πιο αυστηρά κριτήρια καλοπιστίας που διαθέτουμε, δεν αποδεικνύεται το παραπάνω, αλλά μόνο η οικειοποίηση των κατακτήσεων του ΣΕΤΠ.

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top