Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 133

Τοποθέτηση εργαζομένων στο νεοσύστατο τμήμα BackOffice, με παρέμβαση του Συλλόγου.

Συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε ανακοίνωσή μας (Νο 132), η Διοίκηση της Τράπεζας προχωράει στη δημιουργία τμήματος, που θα αναλάβει συγκεκριμένες εργασίες που σήμερα εκτελούνται στα καταστήματα, προκειμένου να ανακουφίσει τον φόρτο εργασίας στο Δίκτυο των καταστημάτων.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Διοίκησης, ήταν αυτό το τμήμα να στελεχωθεί από εργαζόμενους με φυσική παρουσία στην έδρα του, στην Αθήνα. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, οι οποίοι βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε άδεια μετ’ αποδοχών, αλλά και τη δεδομένη υποστελέχωση στα καταστήματα του Νομού Αττικής, πιέσαμε και απαιτήσαμε από τη Διοίκηση της Τράπεζας, να στελεχώσει το συγκεκριμένο τμήμα, παρέχοντας και τη δυνατότητα για τηλεργασία.

Έτσι – ίσως και σήμερα – θα ξεκινήσουν να ανοίγουν σταδιακά θέσεις για το συγκεκριμένο τμήμα και θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους συναδέλφους που είναι σε άδεια, να υποβάλουν αίτηση. Με τον τρόπο αυτό, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα αγωνίας και ανασφάλειας.

Απαιτήσαμε:

  • Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο τμήμα αυτό, να παρέχουν την εργασία τους από τον τόπο κατοικίας τους.
  • Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο τμήμα, να έχουν προτεραιότητα - εφόσον το επιθυμούν - να στελεχώσουν θέσεις εργασίας που ενδεχομένως προκύψουν στους τόπους κατοικίας τους.
  • Όπου υπάρχει η δυνατότητα, η εργασία να πραγματοποιείται σε χώρο της Τράπεζας.

Η Διοίκηση αποδέχθηκε το σύνολο των παραπάνω αιτημάτων μας και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα που αποτελεί πυρήνα τραπεζικών εργασιών, θα είναι αυξημένης έντασης, θα υποστηρίζει το σύνολο του Δικτύου καταστημάτων πανελλαδικά και για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκπαίδευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας.

 

Συνάδελφοι,

Η πάγια θέση του Συλλόγου είναι ενάντια στη συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων που απομειώνει τις θέσεις εργασίας και διαμορφώνει συνθήκη εργασιακής ανασφάλειας, κυρίως στα καταστήματα της Περιφέρειας στην παρούσα χρονική στιγμή.

Παράλληλα με δεδομένες τις συνθήκες και εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και την εργασία εξ αποστάσεως, καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε την εργασία στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.

Στηρίζουμε απόλυτα τη θέση της ΟΤΟΕ, που μετουσιώθηκε και σε διεκδίκηση κατά την πρόσφατη κλαδική Σ.Σ.Ε., έγινε αποδεκτή από το σύνολο των συνδικαλιστικών της δυνάμεων και χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εργαζόμενοι οι οποίοι επηρεάζονται από οργανωτικές αλλαγές ή οικονομοτεχνικούς λόγους ή από διαδικασίες εταιρικών μετασχηματισμών, τοποθετούνται κατόπιν αίτησής τους, σε πρόγραμμα ολικής τηλεργασίας και μέχρι την ένταξή τους σε νέα καθήκοντα εργασίας στην Τράπεζα, με φυσική παρουσία, ενώ μεσολαβούν χρονικά, κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων του εργαζόμενου, που υλοποιούνται με ευθύνη της Τράπεζας»

Παρά τη συνολική μας αντίθεση στα σχέδια συρρίκνωσης της Τράπεζας και μέχρι να ευοδωθεί ο αγώνας μας για αυτό, θα πρέπει να αναζητούμε λύσεις για την εργασία, υπεύθυνα, κόντρα στο περιβάλλον ανασφάλειας που καλλιεργείται για τους εργαζόμενους και να μην κρυβόμαστε πίσω από συνθήματα και από την υφιστάμενη πραγματικότητα.

Επιλέξαμε να διαπραγματευτούμε και να πιέσουμε τη Διοίκηση να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες για εργασία για τους πενήντα περίπου συναδέλφους μας, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Επιλέξαμε να δώσουμε λύσεις ουσίας και όχι να στραφούμε σε μεθόδους μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, όπως αυτή της προσφυγής στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που με βάση την αρμοδιότητά τους, απλά συστήνουν και δεν επιβάλουν στη Διοίκηση της Τράπεζας να τοποθετήσει τους εργαζόμενους, ενώ αντίστοιχα συστήνουν στους εργαζόμενους να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Επιλέξαμε να μην εμπλακούμε σε αντεγκλήσεις με τους άλλους συλλόγους, που το μόνο τους μέλημα είναι να στρέφονται ενάντια στον Σύλλογό μας, με τις ανακοινώσεις τους και όχι ενάντια στη Διοίκηση, διχάζοντας για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους.

Προτρέπουμε το σύνολο των συναδέλφων να αιτηθούν για τις θέσεις εργασίας και να μην αποπροσανατολιστούν από «φωνές» που θα τους ωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Επιλέγουμε να μένουμε κοντά σε όλους τους συναδέλφους, με ειλικρίνεια και να δίνουμε λύσεις, διεκδικώντας, βασιζόμενοι πάντα στις συλλογικές μας συμβάσεις και τη συνδικαλιστική μας δράση.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης          Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top