Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 145

ΑΚΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Τ.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Σε μια περίοδο που ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται, ο Σ.Ε.Τ.Π. διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα, σε σχέση την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχει η Τράπεζα προς το Προσωπικό, βάσει και των θεσμικών της υποχρεώσεων, όπως αυτές απορρέουν από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί για το Σύλλογο, την καταγραφή της γνώμης από την πλευρά των εργαζόμενων και αποτυπώνεται με τον πλέον αξιόπιστο, σύγχρονο και τεκμηριωμένο τρόπο η άποψη, η αξιολόγηση, οι ανάγκες και οι ανησυχίες στην εργασιακή καθημερινότητα.

Μέσω της έρευνας θα πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να εντοπιστούν οι τομείς στους οποίους οι εργαζόμενοι χρειάζονται ή επιζητούν πρόσθετη εκπαίδευση ή υποστήριξη των δεξιοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη και το περιβάλλον που μετασχηματίζονται σήμερα οι τράπεζες.

Τα αποτελέσματα, θα κοινοποιηθούν προς τη Διοίκηση της Τράπεζας και την Ο.Τ.Ο.Ε.

Συνοπτικά, η έρευνα ανέδειξε (δείτε εδώ τα συνολικά συμπεράσματα) ότι η εκπαιδευτική διαδικασία, επικεντρώνεται στις υποχρεωτικές απαιτήσεις που θέτει η Τράπεζα Ελλάδος. Σε μεγάλο βαθμό η λοιπή εκπαιδευτική δραστηριότητα που παρέχεται, είναι γενικού ενδιαφέροντος, αντί σε τραπεζικά γνωστικά αντικείμενα, σε συντριπτική πλειοψηφία μικρής διάρκειας (ως 30 ώρες) εντός του ωραρίου εργασίας και με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέλος, αναδείχθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους η ανάγκη για συνεχή, ποιοτική εκπαίδευση, σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα που να σχετίζεται με το κάθε φορά αντικείμενο εργασίας τους, με δια ζώσης τρόπο και εντός του ωραρίου εργασίας.

 

Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας που ενσωματώνονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, βαίνουν καθημερινά επιταχυνόμενες και αυξανόμενες. Αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων, προσπαθούμε - συστηματικά και με τεκμηριωμένα - για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε οι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνας, αναμένουμε την υπεύθυνη θέση της Διοίκησης της Τράπεζας, ώστε να ανταποκριθεί στις θεσμικές ευθύνες και υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις Κλαδικές και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με κατάλληλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, τόσο για την προστασία της απασχόλησης, όσο και για την δια βίου μάθηση, επανακατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζόμενων, προκειμένου να μην υπολείπονται των τεχνολογικών αλλαγών που μετασχηματίζουν τους εργασιακούς ρόλους και τα αντικείμενα εργασίας.

Η εκπαιδευτική επένδυση στο πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζας, οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κλάδου, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους για νέους και αναδυόμενους ρόλους.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης          Βάιος Νάκος

Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας.

Δυνάμωσε την προσπάθειά μας.

Go to top